Kokain.
Foto: Claudio Bresciani / TT
#KOKAINVÅGEN

Polisen: Oroväckande ökning av kokain

2:18 min

Tillgången på kokain i Skaraborg är stor. Drogen dyker ofta upp i krogmiljöer men har också blivit vanlig bland etablerade missbrukare.

– På lite större krogar där det rör sig mycket gäster vågar jag påstå att det finns på varje uteställe varje kväll, det är utbrett, säger Peter som arbetar som polis inom spaningsverksamheten i Skaraborg. 

På gatan kostar ett gram kokain idag mellan 800 och 1000 kronor. Det har blivit en festdrog som också signalerar att du har gott om pengar, men det är en farlig attitydförändring menar Peter:

– Runt de som festknarkar är risken att fastna i ett omfattande missbruk uppenbar, där går det nog fortare än vad många vågar tro.

Drogen säljs i krogköerna, det snortas inne på krogtoaletter och på för- och efterfester. Oftast är det killar som åker fast. 

– Kokainet höjer självbilden markant, många känner sig starka och tuffa och det kan bli bråk och då hamnar de i polisens trål. Där har inte tjejerna samma riskbenägenhet och då hamnar de under radarn.

Polisen märker också att kokainet har blivit utbrett bland etablerade missbrukare, där kokainet börjar bli en vanlig huvuddrog.

– Sista två tre åren hittar vi det i alla tänkbara miljöer, det gjorde vi inte tidigare, då var det mer ett dyrare finmissbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista