Socialkontoret i Tibro
Socialkontoret i Tibro. Foto: Pernilla Wadebäck/SR
"GRETA"-EXPERIMENTET I TIBRO

Två chefer tas ur tjänst efter hård kritik mot Tibro kommun

2:43 min

Nu kommer fler konsekvenser efter P4 Skaraborgs avslöjande om "Greta"-experimentet. Under onsdagen blev det klart att två chefer tas ur tjänst till den 19 januari.

I måndags stod det klart att IFO-chefen som låg bakom den fejkade kritiken mot anställda i Tibro kommun inte får jobba kvar.

Under onsdagen höll Tibro kommun ännu en presskonferens för att berätta om vilka åtgärder de utför efter kritiken mot socialförvaltningen. Enligt Kristina Lundgren, kommunchef i Tibro, kommer en oberoende arbetsmiljöutredningen inom socialtjänsten att pågå fram till den 19 januari.

– Fram tills dess arbetsbefrias två chefer, socialchefen i Tibro kommun samt vård- och omsorgschefen, till hänsyn för alla inblandade samt för att vi ska kunna genomföra den här kartläggningen så sakligt som möjligt, säger Kristina Lundgren. 

Vi frågar kommunens personalchef, Ulrika Wennerkull, om de två cheferna själva velat bli arbetsbefriade och vad deras reaktion varit:

– Det är arbetsgivaren som ensidigt arbetsbefriat dom. Deras reaktion... Det är klart att dom blivit lite fundersamma i detta och vad det innebär för dom, säger Wennerkull.

Har de förståelse för kommunens beslut?

– Det tycker jag att dom har.

Vad har ni fått för reaktioner från annan personal?

– Jag tror att vissa känner en lättnad och andra känner sig bestörta. Det viktiga nu är att vi skapar trygghet och lugn med fokus på Tibroborna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista