Riksdagens talman Urban Ahlin (S).
Riksdagens talman Urban Ahlin (S). Foto: Christine Olsson/TT

Ahlin begär utredning efter anklagelser om kränkningar

1:15 min

Riksdagens talman Urban Ahlin (S) från Mariestad kommer att be riksdagsdirektören att utreda hans ledarskap samt arbetsmiljön i riksdagen.

Beskedet kommer efter att flera anklagelser mot honom publicerades i Dagens Nyheter.

– De säger att det finns en samstämmig bild om att jag har ett dåligt ledarskap i riksdagen och den bilden känner jag inte igen mig. Det vill jag så klart gå till botten med och därför kommer jag i morgon låta riksdagsdirektören tillsätta en oberoende utredare som får titta på hur situationen ser ut här vad gäller arbetsmiljö och annat och hur ledarskapet fungerar, säger Urban Ahlin till Ekot.

Under torsdagskvällen publicerade Dagens Nyheter uppgifter om att flera personer som jobbat kring Ahlin beskriver ett tufft arbetsklimat kring honom och där någon använder beskrivningen"skräckvälde". Tidningen skriver också om en händelse från 2008, när en kvinna anklagade Urban Ahlin för oönskade närmanden. En internutredning tillsattes, men den ledde inte till någon polisanmälan.

– Vi gjorde en internutredning i partiet som jag i alla fall har uppfattat som avslutad och klar, men som sedan har levt ett eget liv där sextrakasserier nämns och jag anklagas för än det ena och än det andra och jag vill kraftfull dementera det.

Det finns i dagsläget ingen planer på att öppna utredningen igen.

– Som jag ser det så har jag redan berättat allting i den interna utredningen. Och jag har inga bekymmer om den skulle göra igen. Åter igen, jag kraftfull dementerar de falska rykten och anklagelser som DN i dag, säger Urban Ahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista