Polisen beslagtog gevär
På gevären hittades mannens dna. Foto: Polisen
SKÖVDE

Grovt kriminell jobbade som personlig assistent

3:00 min

P4 Skaraborg kan nu avslöja att Skövde kommun låtit en grovt kriminell jobba som personlig assistent under fyra år. Under anställningstiden har han dömts för nya brott utan att kommunen reagerat.

– Förhoppningsvis ska man kunna ta fram så goda referenser när man har anställningsintervju för att förhindra såna saker, säger Ann-Sofie Söderberg som är avdelningschef för omsorgen kring personer med funktionsnedsättning i Skövde kommun.

Det här handlar om en 28-årig Skövdebo som sommaren 2013 anställdes av kommunen som personlig assistent för en brukare. Sedan tidigare är han dömd för bland annat misshandel, rån, stöld, narkotikabrott och vapenbrott. Men kommunen begär aldrig något utdrag ur belastningsregistret, det görs bara om du ska jobba med barn eller ungdomar som är under 18 år.

– Det är den policyn som Skövde kommun har och då gör man inte det.

Så man kan ha ett rejält brottsregister och vara anställd av Skövde kommun som personlig assistent?
– Det tänker jag inte uttala mig om.

Samtidigt som mannen är anställd av kommunen döms han för nya brott. Under våren 2016 handlar det om stöld, försök till misshandel, narkotikabrott och ringa vapenbrott. Han har haft amfetamin hemma, och stulit ett kassaskåp med kontanter i en butik. I januari i år blir han villkorligt frigiven.

Har ni inte känt till att personen är dömd och har avtjänat straff?
– Jag går inte in på det, säger Ann-Sofie Söderberg. 

I augusti grips mannen på nytt av polis när han sitter berusad i sin bil med ett kulgevär och ett skarpladdat hagelgevär. Han häktas och först i samband med rättegången avslutar kommunen hans anställning. 

– Det berodde på att medarbetaren hade förhinder att utföra sitt arbete under en längre period. 
Hur upptäckte ni det?
– Det går jag inte in på.
Han satt ju gripen då?
– Då är det ju olovlig frånvaro i så fall.

Ann-Sofie Söderberg betonar flera gånger under intervjun att det är brukaren själv som velat ha just den här personliga assistenten i sitt hem.
– Det väger väldigt tungt vad brukaren själv tycker.
Det är ändå ni som anställer och betalar ut lön och bestämmer om personen är lämplig?
– Ja, det är det arbetsgivaren som gör.

Mannen är nu dömd till 1 år och 2 månaders fängelse för grovt vapenbrott och häleri. Hans anställning med Skövde kommun upphör den sista december. Just nu utreder Skövde kommun enligt Lex Sarah om brukaren tagit någon skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista