IFO chef falköping Maria Olsson
Maria Olsson är chef för individ- och familjeomsorgen i Falköping Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
FALKÖPING

Barnhandläggaren utredde aldrig skolans orosanmälan

3:10 min

Den inhyrda barnhandläggaren i Falköping utredde aldrig en orosanmälan som skolan lämnade kring barn. Föräldrarna till barnen ville inte ha kontakt.

– Det handlade om en oro där barn hade bevittnat våld och där har man inte utrett tillräckligt helt enkelt, säger IFO-chef Maria Olsson i Falköping. 

Det är en rektor på en skola som gör en orosanmälan i februari i år kring flera barn i samma familj. Först i juni fyra månader senare har handläggaren skrivit en journalanteckning om att utredningen avslutats då föräldrarna inte önskade kontakt med socialtjänsten. 

– Den yttersta konsekvensen som blir är att barn som far illa inte får den hjälp de behöver.

Har ni rett ut det nu?
–  Ja, vi har haft kontakt med familjen.

P4 Skaraborg har gått igenom handlingar som visar att en rad misstag begåtts under det halvår kvinnan jobbat som konsult med barnärenden; bland annat saknas fattade beslut i tio ärenden, vid ett tillfälle har hon skrivit in fel barns personuppgifter i ett annat barns personakt, hon har själv beslutat att inte polisanmäla i ett fall där hon inte haft befogenhet och i ett fall har hon själv beviljat bistånd i socialnämndsordförandens namn.

När bristerna upptäcktes i slutet av sommaren sa kvinnan upp sig. Hon vill själv inte ge någon kommentar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".