Nicke kock
Idag blir det riktigt o-julig mat när Nicke kock är på plats. Foto: Sally Eriksson / Sveriges Radio

Nicke kock bjuder på något helt annat än julmat

Känner du att du redan börjar bli lite trött på julmat? Eller vill du bara ladda upp med något annat inför julborden? Idag bjuder Nicke kock på riktigt o-julig mat.

Här kommer Niclas Österberg även kallad Nicke kocks recept på mat som passar bra när man inte är så sugen på julmat.

Wokad kyckling med grönsaksnudlar
4 portioner

300 gram kycklingfilé i strimlor
2 morötter, strimlade
1 röd lök, strimlad
1 röd paprika
½ purjolök
1 klyfta vitlök
(1 röd chili)
4 msk ostronsås
1 burk kokosmjölk
Rapsolja
300 gram äggnudlar

Skala och strimla grönsakerna.

Strimla kycklingfiléerna.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Gärna någon minut kortare än vad anvisningen säger. Töm över i ett durkslag.

Hetta upp en stekpanna/wokpanna av modell lite större, skvätt i lite rapsolja och stek kycklingstrimlorna några minuter. Tillsätt grönsakerna och fräs några minuter till.

Tillsätt ostronsåsen och kokosmjölken och låt puttra någon minut ytterligare. Grönsakerna får gärna vara lite tuggmotståndiga.

Häll försiktigt över nudlarna i stekpannan och vänd runt hela tjofräset. Ät direkt!

 

Stekt fisk med ärtpesto och mos på palsternacka
4 portioner

600 gram torskfilé eller kolja
salt, efter smak
svartpeppar, efter smak
smör

Ärtpesto
2 dl gröna ärtor, tinade
0,5 kruka persilja
50 gram grana padano
0,5 dl olivolja
0,5 tsk vit balsamvinäger
salt, efter smak
svartpeppar, efter smak

Palsternacksmos
300 gram potatis
500 gram palsternacka
50 gram smör
1 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala potatis och palsternacka och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten ca 15 minuter eller tills de har mjuknat.

Mixa samman ärtor, persilja, riven grana padano, olivolja och balsamvinäger till en slät pesto. Smaka av med salt och peppar.

Häll av vattnet och mosa ihop potatis, palsternacka och smör till ett grovt stomp. Det ska inte bli ett slätt mos. Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna, i med en klick smör. Stek fisken hastigt på båda sidor, salta och peppra.

Ät direkt!

 

Kylskåpsomelett i ugn
4 portioner

5 ägg
4 dl mjölk
salt och malen vitpeppar
matfett till formen

Vad du har i kylen:
Kokt potatis
Lök
Grönsaker
Köttbitar, kyckling, korv, etc.

Sätt ugnen på 225 grader

Skala, hacka, dela kylskåpsinnehållet i mindre busiga bitar och lägg i en ugnsfast form tillsammans med lite småklickar smör.

Vispa upp äggen med salt och peppar. Vispa ner mjölken, lite i taget och häll äggstanningen över grönsaks-/köttblandningen

Ta ut formen och häll i omelettsmeten. Grädda omeletten i 225° i ca 15 minuter. Tiden beror på hur stor formen är. Omeletten ska stelna, få vacker färg och höja sig en smula. Lossa försiktigt omeletten från kanten av formen.

Ska omeletten serveras med stuvning kan du antingen bara hälla stuvningen över och garnera med klippt persilja, eller så kan du vända över omeletten på en tallrik, låta halva omeletten glida tillbaka i pannan, hälla på stuvningen och vika över den andra halvan. Ser mycket elegant ut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".