Bear Jaws MC lokal
Klubblokalen utanför Kvänum. Foto: Lovisa Hansson / Sveriges Radio
KVÄNUM

Detta är Bear Jaw MC

1:45 min

Just nu utreder polisen mc-klubben efter ett tillslag i torsdags. Flera personer sitter anhållna och under lördagen sker häktningsförhandlingar i Skaraborgs tingsrätt.

Enligt vad P4 Skaraborg erfar så handlar det bland annat om narkotikabrott och beslag av kokain som har gjorts i den här utredningen som polisen arbetat med under en längre tid.

En som nu begärs häktad ska ha en ledande roll i Bear Jaw MC. 

Klubben finns registrerad som en ideell förening av en man i 50-års åldern. Mannen är ostraffad och håller på med travhästar. Han är inte gripen eller anhållen och när vi kontaktar honom så vill han inte kommentera sin roll i Bear Jaw MC. 

Men det här är ingen vanlig förening. I slutet av sommaren blev Bear Jaw utsedd som hangaroundklubb till Bandidos, alltså en fullvärdig supporterklubb vilket är ett steg på vägen till att bli en fullvärdig Bandidosklubb.

Bland medlemmarna i Bear Jaw finns en 45-årig man från Skara som sedan i våras är misstänkt för grovt häleri. Han ska ha sålt stöldgods och förtjänsten har hamnat på andra personers konton. I det fallet utreder åklagare i Uddevalla en större penningtvätthärva.

En annan av Bear Jaws medlemmar är en 30-årig man i Vara kommun, som tidigare dömts för grov misshandel, hemfridsbrott och hets mot folkgrupp. Han är dömd för att ha sparkat sitt offer med sina stålhättade kängor.  Vid ett annat tillfälle körde han förbi en skola och höll ut en hakkorsflagga genom bilrutan.

Förra hösten hyrde Bear Jaw en industrilokal av Skara kommun, men när det upptäcktes att klubben hade kopplingar till Bandidos så vräktes de. Nu under sommaren har de istället etablerat sig i en ny klubblokal i Kvänum och det var här som polisen gjorde husrannsakan i torsdags. 

Totalt har fyra personer gripits under veckan med koppling till polisens spaning mot mc-klubben Bear Jaw. En man greps och anhölls under fredagen och de andra tre greps på luciadagen. Vid gripandena har polisen hittat bland annat kokain, amfetamin och en pistol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista