Bärande tak och väggar reses av byggarbetare. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Byggbranschen är en av de branscher som går starkt framåt enligt Arbetsförmedlingen. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
ARBETSMARKNAD

Fler får jobb i Skaraborg 2018

1:51 min

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos ökar sysselsättningen i Skaraborg under nästa år, men prognosen visar också att det råder brist på kompetens.

– Sysselsättningen ökar ju och vi har en jättefin utveckling här i Skaraborg, säger Susanne Yngve, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Östra Skaraborg.

Enligt Arbetsförmedlingen väntas 1 500 fler personer komma ut i jobb i Skaraborg under nästa år, men samtidigt är det svårt för arbetsgivare att hitta nya medarbetare.

– Det är brist på kompetens på arbetsmarknaden. Vi har ju en situation där den inrikesfödda befolkningen i arbetsför ålder de minskar, så vi är beroende av att vi får in kompetens utifrån. Tillskott till arbetskraften från utrikesfödda. Det är avgörande för att vi ska kunna öka sysselsättningen så här mycket, säger Sara Andersson, arbetsmarknadsanalytiker.

Hur ser utvecklingen här i Skaraborg ut framåt?

– Vi ser ju att vi har många utmaningar nästa år och hjälpa företagen med den strategiska kompetensförsörjningen. Att vi får hjälpa till med att rusta våra sökanden med hjälp av vår verktygslåda där vi kan se till så att vi kan få ut den här arbetskraften som har kommit till Sverige, säger Susanne Yngve.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista