GÖTEBORG

Personal smittad av mässlingen på Östra Sjukhuset

0:49 min

Ytterligare ett fall av mässling har konstaterats i Göteborg. Det är en person ur personalen på Östra sjukhuset som har smittats.

– Man har börjat med smittspårning nu på morgonen. Det här är fall nummer tolv, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall vid Västra Götalandsregionen.

Det första fallet upptäcktes i början på december. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har med anledning av mässlingsutbrottet kallat in extra vårdpersonal på sjukhusets akutmottagningar för att förhindra vidare smittspridning. Extra insatser görs också för att öka sjukhusets kapacitet för att analysera prover.

Men utbrottet ska sättas i perspektiv.
– Vi har en region på runt en miljon människor. Nu har vi tolv fall under tre veckor. Risken i samhället att bli smittad är ytterst låg, säger Leif Dotevall.

Enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska universitetssjukhuset kan man inte utesluta att patienter och personal smittats på kvinnokliniken där den anställda arbetar. Man är redo att ge vaccin eller immunglobulin.

Den som varit patient på Kvinnokliniken, Östra sjukhuset, under perioden 28-29 december uppmanas kontakta sjukvården på telefon: 031-343 12 50.