En man sitter framför en datorskärm. Foto: Malin Hoelstad/TT
Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Kommuner skyldiga att erbjuda hjälp vid spelmissbruk

1:54 min

Från årsskiftet jämställs spelmissbruk med annat missbruk. Det innebär att kommuner och landsting nu är skyldiga att hjälpa personer som har problem med spel om pengar.

– Dels innebär det att kommuner och landsting får en tydlig skyldighet att förebygga spelproblem och det innebär också att de personer som redan har problem med spel om pengar har rätt till vård och stöd inom kommuner och landsting, säger Jessika Spångberg som är utredare på Folkhälsomyndigheten.

Kommunerna ska också motverka att barn och unga spelar om pengar. Även barn som bor tillsammans med någon som har spelproblem ska få hjälp.

– Det handlar också om att man som anhörig, eller som barn till spelare, och där vet vi att minst 82 000 barn lever i ett hushåll med någon som har ett problemspelande, att de också ska få stöd och hjälp, säger Jessika Spångberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista