En pappa läser för sitt barn.
Foto: Jessica Gow/TT

Ny kommunallag ger möjlighet till föräldralediga politiker

3:24 min

Från och med årsskiftet finns en ny kommunallag som bland annat innebär att det finns möjlighet för kommunal- och landstingsråd att vara föräldralediga eller sjukskrivna, något som man inte kunnat vara tidigare.

– Det har blivit väldigt tydliga bestämmelser i den nya kommunallagen om hur man kan ordna med de här frågorna. Att man både kan ge ersättningar som svarar mot de villkor som anställda har när det gäller själva ledigheten och också förutsättningarna för att ordna med en ersättare under ledighetstiden. Det har varit frågor som har varit svåra att lösa tidigare och där det har behövts ett lagstöd, säger Germund Persson, chefsjurist på organisationen Sveriges kommuner och landsting.

– Vi vet att en del kommuner har hittat på lite egna regler om det här redan tidigare för man har tyckt att det har varit ett stort behov av att kunna lösa den här frågan. Framför allt för yngre förtroendevalda som kan behöva få ledigt från sitt uppdrag, säger Germund Persson.

Det är nu upp till varje kommun om man vill införa regler kring föräldra- och sjukledighet. Ett beslut som fattas i kommunfullmäktige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista