Emma Andersson och nötfärs
Emma Andersson, länsveterinär i Skara Foto: Anders Wiklund / TT / Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Fel kött i var tredje nötfärs

2:03 min

Det finns betydande problem med butiksmald köttfärs, där en tredjedel av nötfärsen innehåller kött från bland annat gris.

De prover som tagits visar att en tredjedel av nötfärsen innehåller mer än nötkött. I flera fall kött från gris och i några fall också kött från get och får. Det visar en tillsyn som gjorts i Västra Götaland.

– Är det någon som valt att inte äta griskött så är det ju viktigt att djurslaget stämmer, säger Emma Andersson, länsveterinär i Skara.

Länsstyrelsen misstänker att det här beror på bristande rutiner när man rengjort köttkvarnarna, då vissa analyssvar visar på mindre än en procent griskött. Men det finns också prov där halten griskött anges till mellan fem och 30 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".