Rasmus Dahlin under JVM-finalen mot Kanada.
Rasmus Dahlin under JVM-finalen mot Kanada. Foto: Nathan Denette/TT
ISHOCKEY

Rasmus Dahlin blev bäste back i JVM

1:45 min

Junior-VM slutade med en krossad klubba och stor besvikelse för Lidköpingsfostrade Rasmus Dahlin efter att Kanada vunnit finalen med 3-1. En liten tröst var att Dahlin blev utsedd till turneringens bäste back.

Finalen i junior-VM tog slut på ett grymt sätt. Det var bara 1:40 kvar att spela av matchen när Kanada lyckades få in 2-1. Sverige satsade därifrån allt på en kvittering – men istället kunde Kanada avgöra genom att sätta dit slutresultatet 3-1 i tom kasse.

Besvikelsen hos de svenska spelarna efter förlusten var stor. Lagkapten Elias Pettersson kastade upp sin silvermedalj på läktaren och Rasmus Dahlin från Lidköping krossade sin klubba i frustration.

Dahlin sågade efter matchen även de kanadensiska spelarna för filmning:

– De överdriver i vissa situationer, det tillhör inte hockeyn, sa han till TT.

Även om det slutade i bedrövelse har Rasmus Dahlin imponerat stort under junior-VM och han utsågs också till turneringens bäste back. Eftersom han är född 2000 skulle han kunna vara med i JVM ytterligare två gånger – men förbundskapten Tomas Montén tror att det här var Dahlins sista framträdande i juniorkronorna.

Anledningen?

Han är för bra, helt enkelt.

– Han har varit en riktigt bra spelare för oss. Han är fortfarande ung, men han klarade av mycket speltid. Han gjorde allt vi kunde ha väntat oss och mer därtill, säger Tomas Montén till TT.

Förbundskaptenen hade också ett tips till det lag som får välja först i sommarens NHL-draft:

– Välj honom.

Nästa stora mästerskap för Sverige är ju OS i Sydkorea som startar i februari. Om Rasmus Dahlin kommer med i den truppen återstår att se – men hans insatser under junior-VM lär ha förbättrat hans chanser.

Klart är att 17-åringen från Lidköping kommer att få många chanser att i framtiden lyfta sin klubba i triumf istället för att slå sönder den i frustration.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista