Pojke
Gengrebild Foto: Claudio Bresciani/TT
TÖREBODA

Socialtjänstens misstag kring misshandlad pojke

1:59 min

Nu är Töreboda kommuns egen granskning klar kring den pojke som de lät flytta hem till sin pappa, och där han under ett års tid utsattes för misshandel.

Kommunens Lex Sarah-utredning visar att tre handläggare på socialtjänsten brustit i dokumentationen kring den här pojken, och det har fått allvarliga psykiska och fysiska konsekvenser för barnet. 

Trots att pojken uttrycker rädsla för sin pappa så beslutar socialtjänsten att det är lämpligt att pojken får bo hos honom. I hemmet utsätter pappan sin son för misshandel, pojken blir bland annat slagen med en elsladd och ett skärp. Nyligen dömdes pappan för grov fridskränkning mot sin son. 

Töreboda kommun har kommit fram till att de allvarliga missarna berodde på för hög arbetsbelastning. Nu ska man bli bättre på dokumentation, och på att hålla enskilda samtal med yngre barn och personalstyrkan har utökats. Kommunens utredning har skickats till Inspektionen för vård och omsorg. 
Pappan nekar till brott och har överklagat tingsrättens dom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista