gammal dam + tibro kommunhus
Chefen lät skapa en fiktiv gammal tant som framförde kritiken. Foto: Hasse Holmberg / TT / Pernilla Wadebäck / Sveriges Radio
TIBRO

Efter "Greta"-experimentet – idag får vi veta hur medarbetarna mår

2:12 min

"Greta-experimentet" med en påhittad dam som skickade falska klagomål har satt Tibro kommun på kartan. Idag presenteras kartläggningen av arbetsmiljön inom socialförvaltningen.

Kommunchefen i Tibro har redan tagit del av rapporten men vill ännu inte säga vad hon tänker om resultatet.
– Nej, jag väntar med uttalande tills efter den här är presenterad och blir officiell, säger Kristina Lundgren.   

17 medarbetare har intervjuats av Företagshälsan och resultatet blir officiell i eftermiddag i samband med en presskonferens. Under dagen ska de som berörts ta del av kartläggningen. 

"Greta"-experimentet är bara en del av den kritik som riktats mot tre ledande chefer inom socialförvaltningen. I en anonym skrivelse i höstas kom det fram att medarbetare kände sig kränkta, det handlade om en nedlåtande jargong och bristande ledarskap. IFO-chefen blev den fjärde december utköpt av Tibro kommun, och samma vecka togs Vård- och omsorgschefen och Socialchefen ur tjänst.

Har cheferna fått uttala sig om kritiken?
– Nej, det här handlar om medarbetarnas arbetsmiljö och det är den som vi har kartlagt, säger kommunchefen Kristina Lundgren. 

Under veckan kommer besked om vad som händer med de två avstängda cheferna, de är arbetsbefriade fram till fredag men redan idag får de del av rapporten. 

– Idag träffar vi dem och vad som händer under veckan kan jag inte svara på just idag, säger kommunchefen. 

Kommer IFO-chefen som är utköpt också få del av rapporten?

– Nej det kommer hon inte eftersom hon inte är anställd hos oss längre, säger Kristina Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista