Emilia Astrenius Widerström
Emilia Astrenius Widerström Foto: Emmy Rydstrand / Sveriges Radio

Emilia är årets Skaraborgs-lantis

3:48 min

Tidningen Land har släppt sin årliga lista med Sveriges 100 hetaste lantisar. Flera skaraborgare finns med på listan – och högst upp av dem är Emilia Astrenius Widerström från Moholm.

Emilia Astrenius Widerström från Moholm har hamnat på plats nummer fyra i tidningen Lands lista över Sveriges 100 hetaste lantisar. I motiveringen står det att hon utan lantbruksbakgrund jobbar på en gård med runt 360 mjölkkor, att hon är med i ett Jobba Grönt-projekt och att hon också är ordförande i LRF Ungdomens riksstyrelse.

Det är fullt upp alltså – men Emilia stortrivs med sitt jobb och sina kor:

– Det är det roligaste som finns. Det är därför man är så engagerad. Jag skulle aldrig byta ut det här mot någonting i hela världen, säger Emilia.

Andra skaraborgare på listan är Cecilia och Urban Lundberg från Tun på plats 26, Ingvar Svensson från Hangelösa på plats 36 och Vanja Wallemyr från Mularp på plats 62

På plats 78 finns lite överraskande artisten Linda Bengtzing från Gullspång. Hon får en plats på listan för ett uppmärksammat Facebookinlägg där hon konstaterade att det är ekonomiskt svårt att driva en mjölkgård. Linda skrev också att hon med glädje skulle betala 5 kronor mer för en liter mjölk om det skulle gå till bonden och till att göra Sverige mer levande.

Direkt efter Linda på listan finns Carolina Johansson från Stora Levene och sista skaraborgare är Johnny Johansson från Vättlösa som driver en lanthandel.

Listan toppas av programledarna Marie och Gustav Mandelmann.

Listan i sin helhet kan du läsa här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".