Skaraborgs sjukhus
Skaraborgs sjukhus Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Oron växer på SkaS – nya fall kring häktade läkaren

3:14 min

Efter P4 Skaraborgs avslöjande om att en läkare är häktad misstänkt för sexualbrott mot barn så har Skaraborgs sjukhus hittat närmare 30 fall när de nu granskar läkarens patientjournaler.

– Det är en stor utredning, det handlar om tusen patienter. Det är framförallt flickor som vi tror varit föremål för läkarens intresse, säger chefläkare Christer Printz. 

Hittills har Skaraborgs sjukhus lämnat över fyra ärenden till polisen men man har redan hittat fler fall som man tittar närmare på.

– Det finns nog cirka 25 fall där vi kommer kontakta föräldrar. Det har inte varit något grovt utan bara otillbörliga undersökningar. 

De som jobbat med läkaren, hur mår de idag?

– De mår ruskigt dåligt, det förstör hela ryktet om barnsjukvården. Man är orolig hur man ska bete sig inte minst om man är man och barnläkare.
Man känner sig bedragen.

Ni uppmanar ju folk som känner en oro att höra av sig, varför är det viktigt?

– Det är viktigt för att stilla sin oro, och för att vi ska få veta vad som skett. Ytterst skulle vi vilja få säkerställt bevis på vad den här doktorn har gjort och kunna fälla honom för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista