En läkare undersöker en patient med hjälp av ett stetoskop. Foto Bertil Ericson / Scanpix
Arkiv Foto: Bertil Ericson /TT

Ingen larmrutin kring brottsmisstänkt läkare

1:27 min

Flera vårdgivare fick informationen direkt från P4 Skaraborg, och reagerade med förvåning kring den läkare som är häktad misstänkt för sexualbrott mot barn.

Så här lät det när vi ville ställa frågor om den brottsmisstänkte läkarens tjänstgöring runtom i landet: 

– För mig var det märkligt att du som journalist ger mig informationen, säger en verksamhetschef inom sjukvården i Skellefteå. 

Det visar sig att varken polisen eller sjukhusen sinsemellan hade kontaktat varandra för att kontrollera om läkaren begått övergrepp i tjänsten. Nu först efter P4 Skaraborgs granskning hjälps de olika landstingen åt med hur man ska upptäcka misstänkta fall. 

– Som du förstår fick jag kontakt via dig och då fick jag råd hur vi skulle tänka kring journalerna, säger ansvarig i Region Jönköping.
Där har man nu polisanmält ett fall. 

– Polisen har inte kontaktat mig, uppger vårdgivaren i Eskilstuna där läkaren var anställd under förra sommaren.

Inte heller på Skaraborgs sjukhus kände man till fallet med den häktade läkaren förrän vi kontaktade dem om att han jobbat där. Där har man nu kontaktat polisen om flera misstänkta fall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".