genrebild läkare
Illustrationsbild. Foto: Daniel Nilsson/TT

Tusen patienter får brev om brottsmisstänkt läkare

2:18 min

Skaraborgs sjukhus skickar brev till närmare tusen patienter som behandlats av den läkare som sitter häktad misstänkt för en rad sexualbrott mot barn.

– Vi kommer att skicka brev till samtliga patienter som han har träffat och efterfråga deras upplevelse, säger Christer Printz som är chefläkare på Skaraborgs sjukhus.

Som P4 Skaraborg tidigare kunnat avslöja pågår ett omfattande arbete med att granska journalerna under den tid som läkaren arbetade på barnmedicin vid Skaraborgs sjukhus. Eftersom man misstänker att läkaren inte journalfört det som faktiskt skett under patientbesöken vill man ha kontakt med de som undersökts. 

– Vi når inte riktigt fram med journalgranskning eftersom den inte stämmer överens med verkligheten. Vi vill ta hand om våra patienter och se till att de inte farit illa, säger Christer Printz. 

På Skaraborgs sjukhus upptäcktes till en början fyra fall där polisen kopplades in, nu är man uppe i fler. Exakt hur många kan chefläkaren inte svara på mer än att det rör sig om mindre än tio. 

Läkaren är bosatt i Skaraborg och sitter nu häktad för totalt 26 brott mot barn, bland annat flera grova sexuella övergrepp. Totalt finns nu 14 målsäganden i den här utredningen som fortsätter växa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".