Mariestad BoIS målvakt Tobias Sandberg räddade 29 av 30 skott och blev matchhjälte.
Mariestad BoIS målvakt Tobias Sandberg räddade 29 av 30 skott och blev matchhjälte. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.

Mariestad BoIS vände och skrällde mot Västerås

3:28 min

Mariestad BoIS kom in i play off mötet mot Västerås med fyra raka förluster mot det gulsvarta laget. Men när det blev slutspel så chockade BoIS Västerås och kopplade greppet om matchserien via en 4-1 vinst.

Hör målvakten och matchvinnaren Tobias Sandberg i ljudklippet ovan.

Mariestad BoIS har historiskt sett en förmåga att växa när det seriespelet övergår i play off och torsdagskvällens drabbning mot Västerås blev ytterligare ett exempel på Mariestadsspelarnas förmåga.

BoIS klarade att vända ett psykologiskt tungt 0-1 underläge till 4-1 seger inför 1686 åskådare.

Vi kände att vi är jäkligt starka idag och så lyckas vi göra fyra mål framåt i sista och vinna.

Med blott fyra sekunder kvar av mittenakten satte Västerås lagkapten Fredrik Johansson 1-0 efter en omdiskuterad situation där Mariestadsspelarna ville ha utvisning i momentet innan på gästernas nyvärvade veteran Conny Strömberg.

Men trots det potentiellt knäckande målet så stormade BoIS ut med ny kraft i slutperioden. Via två power play mål inom loppet av mindre än en minut var vändningen ett faktum.

Erik Olsson, som var tillbaka från hjärnskakning, ordnade 1-1 och Eddie Davidsson, som hämtades tillbaka från just Västerås inför säsongen, stod för ledningsmålet.

Ett stressat Västerås tappade pucken på offensiv blå i sin kvitteringsjakt och en snabb spelvändning senare serverade Filip Engqvist Lucas Larsson som skickade in 3-1 med åtta minuter kvar.

I hemmamålet briljerade Tobias Sandberg och han var den enskilt största anledningen till att Mariestad bara släppte in ett mål och hans alerta spel bäddade för BoIS överraskande vinst.

4-1 kom i tom kasse med halvminuten kvar och signerades Douglas Lögdal som därmed gjorde sitt tredje mål i kvalspelet.

Vi visar idag att vi aldrig ger upp och det har vi mycket att vinna på framöver. Så de är stora tycker jag.

Det enda dystra för Mariestad var att lagkaptenen och härföraren Filip Törnqvist fick utgå i den första perioden efter att fått en puck på foten.

Återstår att se om han kan spela i match två i Västerås. Då kommer annars viktige backen William Pethrus tillbaka i laguppställningen igen efter sin hjärnskakning, enligt tränaren Karl Helmersson.

BoIS har nu tvingat ner Västerås i brygga och kan skicka ut det ex-allsvenska laget redan på lördag. Då är seger ett måste för det favorittippade laget för att tvinga fram en avgörande tredje match på söndag.

Du kan höra både match två och en eventuell tredje match i webbradion via appen Sveriges Radio Play och här på sajten med start 15.55.

Matchfakta
Mariestad BoIS - Västerås 4 - 1 (0-0, 0-1, 4-0)

Period 1:
Skott: 10-9.

Period 2:
0-1 (19:56) Fredrik Johansson (Kenny Källström, Conny Strömberg)
Skott: 9-10.

Period 3: 
PP 1-1 (01:21) Erik Olsson (Douglas Lögdal, Ahlbin Hernod), PP 2-1 (02:08) Eddie Davidsson (Douglas Lögdal, Oskar Norlöv), 3-1 (11:56) Lucas Larsson (Filip Engqvist), 4-1 (19:28) Douglas Lögdal.

Skott: 6-11.
Totalt: 25-30.

Utvisningar: 
Mariestad BoIS 5x2 min. 
Västerås 5x2 min.

Domare: Hampus Springare, Avesta.

Publik: 1686

Mariestad BoIS leder med 1-0 i bäst av tre matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".