Två unga kvinnor tittar på p-appen Natural Cycles.
Foto: Nora Lorek / TT
PREVENTIVMEDEL

Fler anmälningar mot preventivmedels-appen Natural Cycles

2:22 min

Skaraborgs sjukhus och Närhälsan i Skövde är några av dem som har anmält appen till Läkemedelsverket.

– Som en produkt med preventivmedelsmetod så håller den givetvis inte vad den lovat, säger Gro Ims Johansson, områdeschef på mödrahälsovården i östra Skaraborg. 

Så svarar Natural Cycles på kritiken

"Sedan januari har vi samarbetat med Läkemedelsverket och bistått dem med den information som efterfrågats.

Vi har också analyserat vår egen data, och  känner utifrån det stor tillförsikt eftersom vi ser att vår  produkt fungerar i linje med vad forskningen som gav oss certifieringen förutsåg.

Sedan fortsätter vi naturligtvis med att utveckla vår organisation och investera i både teknik och forskning, och i rekrytering. 

Sedan vill vi såklart lära av de reaktioner som varit.  Vi har själva tyckt att vi varit tydliga om Natural Cycles egenskaper – att vår produkt till exempel vid typisk användning är väsentligt säkrare än kondom, men mindre säker än spiral – och att inga preventivmedel är 100% säkra. På vår hemsida och i vår marknadsföring kommunicerar vi att vi är 93% effektiva vid typisk användning.

Vill vi ju att de som väljer Natural Cycles ska göra välinformerade val. Det finns en stor generell okunskap gällande preventivmedel. Det säger jag inte som ett försvar utan som en lärdom. Alla vi som arbetar med preventivmedel måste ta ett ansvar och föra ett transparent samtal om olika metoders för- och nackdelar."

– Elina Berglund, Natural Cycles

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".