Ungdomars utflyttning kartläggs

Ungdomar som flyttat från Karlsborg, Gullspång, Mariestad och Töreboda ska kartläggas med hjälp av pengar från EU. Målet är att locka hem dem igen. - Vi kan inte bara se på hur de flyttar ut, säger Mats Vidhage, som är näringslivsutvecklare i norra Skarborg, och står bakom registret.
Med hjälp av EU-pengar ska alla de som slutat gymnasiet under 90-talet, och flyttat från de fyra kommunerna kartläggas. Ett ständigt uppdaterat register ska hålla koll på vad de utflyttade har för utbildning, och vilka arbetsgivare de haft. Det är naturligtvis frivilligt att vara med i registret. Tanken är att lokala arbetsgivare ska kunna locka hem dem igen med hjälp av uppgifterna i registret. - Vi känner ju till att det i och med 40-talisterna blir ett antal tjänster som måste tillsättas, säger Mats Vidhage. - Om de bara har något att locka med kan jag tänka mig att komma tillbaka, säger Jonas Brohäll, elev på Vadsbogymnasiet i Mariestad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".