Lisa Holm Blomberg
Byggnaden där Lisa Holm mördades 2015. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / Sveriges Radio

Frågor och svar om Lisa Holm-dokumentären

Under måndagseftermiddagen kunde man chatta med P4 Skaraborgs reporter Pernilla Wadebäck om P3-dokumentären Mordet på Lisa Holm. 

Här kan du läsa frågorna och svaren.

Mariestadsbo: Vet man vad gärningsmannen hade för motiv?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Hej, enligt utredare och åklagare var motivet sexuellt. Även domstolarna som dömde mannen till livstid menar att det handlar om ett sexuellt motiv. Det finns flera delar i utredningen som styrker detta. Men från gärningsmannen har det aldrig kommit någon förklaring till mordet. Den man som dömdes bortom allt rimligt tvivel i både tingsrätt och hovrätt hävdar ju att han aldrig träffat Lisa Holm.

15:31, 16 April 2018

Sonja i Mariestad: Som alltid välgjord dokumentär av Pernilla. Grattis till bra sammanfattning av det tragiska som hände på Kinnekulle!

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Tack!!

15:31, 16 April 2018

Markus Zetterlund: Har familjen gett sitt medgivande från första stund till att denna dokumentär har gjorts eller har dom varit dolda i mörker till‘s ni hade intervjuat Lisa‘s vänner?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Redan från start hade jag kontakt med familjen för att förklara syftet med dokumentären samt vilka personer som skulle medverka. Familjen har inte själva velat vara med och intervjuas men jag har fått godkännande från dem att använda pappans vittnesmål från rättegången.

15:33, 16 April 2018

JL: Det pratas så lite om brodern och frun, fanns det inget skyddande av brottsling eller liknande. Är det bevisat att de inte kände till något. När MP kommer till rishögen är ju båda bröderna på plats och beter sig konstigt.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Brodern var tidigt misstänkt för mord och frun för skyddande av brottsling. De släpptes på fri fot tidigt i utredningen men var fortfarande misstänkta och avskrevs helt från misstankar i ett sent skede kort innan åtalet. Enligt åklagaren går det inte att bevisa att de var involverade i brottet och de spräckte även alibit för den äldre brodern ganska tidigt. Om man ska dömas för skyddande av brottsling måste man ha känt till att brottet skett och i fallet med frun som tvättade sin makes byxor så kände hon i det läget inte till att en flicka var försvunnen enligt utredningen.

15:40, 16 April 2018

Gustav: Vad anser familjen om denna dokumentär, river det upp sorgen igen för dom?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Familjen lever ständigt i sorg och hur den här dokumentären påverkar detta kan bara de svara på. Som jag svarade tidigare här i chatten så hade jag en tidig kontakt med familjen när jag inledde arbetet med dokumentären och givetvis är det tungt för dem varje gång fallet tas upp. Men samtidigt ville jag belysa hur fallet påverkade Lisas vänner och även de som arbetade med fallet; poliser mfl. Försvinnandet och den fruktansvärda upplösningen när Lisa Holm hittades död satte djupa avtryck i hela landet. Jag har försökt göra dokumentären med värdighet och har därför valt att inte gå in på alla detaljer kring själva mordet.

15:45, 16 April 2018

NN: Har det varit svårt att göra dokumentären?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Både ja och nej - eftersom jag till vardags är lokal reporter här i Skaraborg så har jag följt fallet från måndagen då polisen gick ut med att en 17-årig flicka var försvunnen. Jag rapporterade från Kinnekulle under hela sökandet och även då polisen lämnade beskedet att hon hittats död och har därefter följt rättsprocessen. Det svåra var att försöka berätta det som inte tidigare berättats och ge en ny bild till lyssnarna. Att göra en dokumentär om ett fall som berört så många är inte helt lätt. Jag är väldigt tacksam att flera som tidigare inte ställt upp i media valde att anförtro sina berättelser till mig!

15:59, 16 April 2018

Martin F: Hur kom det sig att brodern och frun till gärningsmannen inte blev dömda trots att de givit honom ett falskt alibi?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: De ändrade alibit tidigt och dessutom har man inte kunnat bevisa att de medvetet ljög. De blev snarare uppmanade av den äldre brodern/maken att säga att han var hemma klockan 18 då han menade att han skulle råka illa ut just för att han var en utländsk gästarbetare som saknade alibi. Hade de uppmanats att ljuga och varit medvetna om att de hjälpt till att sopa igen spår efter ett brott hade läget varit ett annat.

16:12, 16 April 2018

ML: Var det inte känslomässigt svårt för dig att göra dokumentären

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Det har varit många tunga stunder under tiden jag följt fallet; beskedet vid presskonferensen på Kinnekulle och rättegången då Lisas pappa berättade om familjens förtvivlan. Under arbetet med dokumentären så har jag ju redan gått igenom dessa delar på plats så att säga så det har inte varit så jobbigt. Det som var nytt för mig i arbetet var ju kompisarnas tankar kring Lisa och det som hände och det var känslosamt att höra.

16:24, 16 April 2018

BR: Hur kunde försvarsadvokaten låta så tvärsäker (under rättegången) på att hennes klient var helt oskyldig?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Eftersom klienten hävdar att han är helt oskyldig och aldrig träffat Lisa Holm så är det så hon måste förhålla sig. Givetvis har hon enskilda samtal med sin klient och skulle det då framkomma att han har en annan inställning så kan hon inte fortsätta driva hans oskuld, en advokat kan alltså inte sitta i rättssalen och driva en tes som man vet inte stämmer. Men här håller mannen fast vid sin oskuld genom hela processen.

16:29, 16 April 2018

BiBi: Har det varit några etiska dilemman som uppstått i samband med produktionen av dokumentären?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Ja, hela tiden har jag och producenten tillsammans med bla ansvarig utgivare diskuterar hur mycket detaljer som ska nämnas kring själva mordet och hur offret hittades. Det har varit en balansgång att göra en dokumentär kring ett brutalt mord utan att skildra allt i minsta detalj samtidigt som lyssnaren också måste förstå händelseförloppet. Hoppas du tycker att vi lyckats!

16:33, 16 April 2018

BOB: Kan det vara fel man som är dömd

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Enligt tingsrätt och hovrätt så är det rätt man som dömts ställt bortom allt rimligt tvivel. Hovrätten skriver i domen att det finns inget utrymme för någon annan gärningsman och de liknar mordet vid en avrättning. Högsta domstolen såg inga skäl att ta upp fallet. Det handlar om stark teknisk bevisning i form av dna samt även flera vittnen som styrkt det åklagaren lade fram under rättegång och domstolarna tog även till sig den motivbild som åklagaren presenterade.

16:36, 16 April 2018

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Tack alla för era frågor! Dokumentären finns att lyssna på i SR Play-appen och där poddar finns. Ni hittar den även här: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1051733?programid=2519

16:38, 16 April 2018

Den här P3-dokumentären släpptes som podd i torsdags, och har producerats under vintern av P4 Skaraborgs reporter Pernilla Wadebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".