Listeria
Listeria Creative Commons
VÄSTRA GÖTALAND

Stort listeriautbrott kan ha orsakat fyra dödsfall

1:40 min

Fyra dödsfall har förekommit efter ett utbrott av listeria i Västra Götaland och det finns en tydlig koppling till kylda enportions-rätter från företaget Food Company i Lidköping.

Det är totalt sju fall av sjukdomen rapporterade. De drabbade är alla äldre. Om utbrottet av listeria ligger bakom dödsfallen är svårt att säga eftersom de drabbade också hade underliggande sjukdomar.

Food Company har återkallat produkterna från marknaden. Men det finns risk att personer kan ha kvar produkter i kylskåp och frysboxar.

På företaget hemsida och på Lidköpings kommun hemsida finns närmare information om vilka produkter det handlar om.

Fakta om listeria

  • Listeria är en bakterie som är vanlig i vår miljö, bland annat i vatten och jord. Både människor och djur kan bära på bakterien utan att vara sjuka. Det är oftast personer med ett nedsatt immunförsvar som kan bli allvarligt sjuka och drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.
  • Man smittas vanligen via mat som innehåller bakterien. Tiden mellan födointag och sjukdom kan vara mycket lång. Därför kan det vara svårt att hitta det sjukdomsorsakande födoämnet.
  • Symtomgivande infektion hos människa är ovanligt. Med tanke på att de flesta av oss sannolikt fått i oss stora mängder listeriabakterier genom åren utan att bli sjuka, bör bakterien kanske egentligen ses som förhållandevis ofarlig för de flesta av oss. Den kan dock vara farlig för människor med nedsatt immunförsvar, bland annat gravida kvinnor, svårt sjuka och äldre personer.

Källa: Smittskydd Västra Götaland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista