Rolf Johansson
1 av 2
Rolf Johansson i Falköping. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Veteranmedalj
2 av 2
Veteranmedaljen som Rolf Johansson fick för sin FN-tjänst i Gaza och Kongo Foto: Polisen

87-årige Rolf blev bestulen på sin medalj

3:08 min

Rolf Johansson i Falköping är en av de åtta äldre personer som drabbats av stölder där en hemtjänstanställd nu åtalats. Rolf blev av med sin veteranmedalj som han fått för FN-tjänstgöring på 60-talet.

– Medaljen var inte dyrbar, den var gjord i enkel metall och låg i en pappask. Den föll i ögonen så den försvann, säger Rolf Johansson.

Medaljen fick han för tiden som FN-soldat i Gaza och Kongo 1961. För två år sedan drabbades Rolf av en stroke och sitter i rullstol och är beroende av hemtjänsten. 

– Hemtjänstpersonalen blir ju som familjemedlemmar och man har ju inga låsta skåp, det bygger på förtroende och absolut ärlighet. 

En 29-årig man som jobbat inom hemtjänsten och som varit hemma hos Rolf flera gånger är nu åtalad för smyckestölder hos äldre i Hjo och Falköping. Rolf blev av med sin medalj och en digitalkamera. Medaljen finns just nu i polisens förvar. 

– Så snart domen har fallit får jag tillbaka den. Jag får låsa in den bättre!

Mannen som åtalats har erkänt medaljstölden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista