Närbild på nordsvensk brukshäst.
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Hästbranschen får kritik – risk för skador

1:55 min

Arbetsmiljöverket har inspekterat hundratals arbetsgivare inom hästnäringen och hälften av dem har fått krav på att göra arbetsmiljön säkrare.

Det handlar bland annat om att förebygga arbetsskador och att det ska finnas minst en person på arbetsplatsen som kan ge första hjälpen.

– Om man är oerfaren och inte har koll på hästar kan det vara livsfarligt, säger Vendela Persson, 20, som jobbar på Umeå ryttarförening.

Arbetsmiljöverket har gjort 520 inspektioner på bland annat ridskolor och tävlingsarenor runtom i Sverige. De har kommit fram till att det saknas rutiner för att kartlägga risker och kontrollera säkerheten på olika ridanläggningar.

Det är ofta unga och nyanställda som drabbas av olyckor och skadestatistiken har inte förbättrats sedan 2005.

– Syftet är att ändra attityden hos arbetsgivarna för att få dem att se att människan är en viktig del i det här och inte bara hästen, säger projektledare Hans Jansson som nämner ett exempel:

Är det lämpligt att gå med två eller tre hästar från stallet till hagen? Om det blåser upp en påse och hästen stegrar och sparkar kanske man svimmar eller avlider.

Vendela har inte råkat ut för någon allvarlig hästrelaterad olycka men hon har skadat sig i arbetet.

– Jag har gjort illa ryggen många gånger när jag burit hö eller vatten. Får man info om hur man ska ergonomiskt lyfta? Nej, jag har aldrig hört om det inom ridvärlden utan mer på idrotten i skolan.

Stefan Johanson som är vd på paraplyorganisationen Hästnäringens Nationella Stiftelse säger att de nu satsar på utbildning för arbetsgivare i branschen. Han poängterar vilka skyldigheter arbetsgivarna har gentemot sina anställda.

– Vi vill absolut erbjuda en säker, trygg och attraktiv arbetsmiljö. Det är en av de viktigaste faktorerna för att kunna rekrytera nya personer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista