Dödsolyckor med segelflyg ovanliga

Dödsolyckor med segelflygplan är ganska ovanliga. I Sverige sker det i genomsnitt runt 15 segelflygolyckor om året men skadorna inskränker sig nästan alltid till själva flygplanen - personskadorna är få. Den dödsolycka som inträffade igår, denna gång på Ålleberg, var den 7:e på 13 år.
I Sverige finns det runt 3 000 segelflygentusiaster som tillsammans gör runt 70 000 flygturer och den absoluta majoriteten av dem slutar med att både plan och piloter kommer ner oskadda. På senare år har svåra olyckor inom segelflyget i Sverige blivit ovanligare. Man räknar med att det sker i runda tal 15 olyckor med segelflygplan inblandade om året och i de flesta fall beror det precis som vid den tragiska dödsolyckan på Ålleberg igår på att något går snett vid landnignen. * Juni 1998, en 19-årig kvinna omkom vid Sjöbo/Sövde flygplats i Skåne när hon använde sig av fel startmetod. * Juli 1997, en 65-årig man fick allvarliga skador när hans segelflygplan störtade i Hemavan. * December 1992, en 64-årig man skadades svårt när hans plan kolliderade med en kraftledning utanför Örebro. Han avled senare av sina skador. * Augusti 1991, en man i 50-årsåldern omkom när hans plan störtade vid Orsa flygplats. * Juli 1990, en man omkom när hans plan störtade i Järbo. * April 1990, en 56-årig flyglärare avled när planet störtade i skogen utanför Örebro flygplats. * Juli 1989, en 42-årig man från Filipstad omkom vid en flygolycka på Brattefors flygfält. Exakt vad som orasakade olyckan på Ålleberg igår är inte klart, det blir nu haverikommissionen som får utreda olycksförloppet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".