Josef Fransson (SD), riksdagsledamot från Skövde. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Josef Fransson (SD), riksdagsledamot från Skövde. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
VALET 2018

SD Skaraborg om Åkessons uttalande "De passar inte in i Sverige"

1:39 min

SD Skaraborgs distriktsordförande Josef Fransson stödjer sin partiledare i sak men menar att Åkesson kunde uttryckt sig med andra ord.

– Varför är det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige, sa Jimmie Åkesson i SVTs partiledarutfrågning under fredagen. 

Det här uttalandet från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson rörde upp känslorna i SVTs partiledarutfrågning på fredagen. Josef Fransson är SDs distriktsordförande i Skaraborg

– Jag reagerade att det var ett uttalande som behövde pratas klart och det gjorde han också. Däremot kan man tycka att de orden, man kanske kunde sagt det på ett annat sätt.
Hur tror du invandrare tolkar de orden?
– Man ska inte lyfta ut en mening utan ta hela uttalandet från början till slut. Han förklarar ju precis vad han menar, säger Josef Fransson.

Efter debatten förklarade SVT att man tog avstånd från Åkessons uttalande med hänvisning till att det var citat "grovt generaliserande". Det här är Josef Fransson starkt kritisk till: 

– Att man från SVT som har hela uttalandet och går in och tar avstånd, det är ett politiskt ställningstagande. Det är en skandal skulle jag vilja säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista