Varnhemsborna kritiska till gravöppning

Öppningen av Birger Jarls grav i Varnhems klosterkyrka är inte populär bland Varnhemsborna. De känner sig överkörda av Länsstyrelsens snabba beslut igår och osäkerheten om gravfriden är stor. -För mig känns det först och främst som ett ingrepp i den heliga miljön, säger Birgitta Sträng, guide i Varnhems klosterkyrka.
Uppmärksamheten om gravöppningen har fått Skara pastorat att kalla varnhemsborna till ett informationsmöte på fredag, ett möte som ska lugna de oroade. Men Anja Praesto på Västergötlands museum, som är de som tillsammans med tevebolaget Troja har ansökt om att få öppna graven, hon tycker inte att öppningen är ett brott mot gravfriden. Hon säger till Sveriges Radio Skaraborg att den stora uppmärksamheten är bra. Arbetet med öppningen av Birger Jarls grav gör ett uppehåll under dagen och återupptas sent ikväll. Bakgrunden till öppningen är att man vill utröna om det är verkligen är Birger Jarl, hans andra hustru och hans son Erik som ligger i graven - eller om det är kvarlevorna efter några andra som vilar i Birger Jarls grav. En undersökning som Länsstyrelsen anser vara vetenskapligt motiverad. Birger Jarl räknas som Stockholms grundare, och öppningen ska filmas av TV-programmet Nova för att sändas i samband med Stockholms 750-årsjubileum.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".