Essunga vill ha fler kvinnliga brandmän

Det är som i tvreklamen, ”Var ä brudarna?”.
Sedan tre år har Essungakåren faktiskt en kvinnlig brandman och nu efterlyser kåren fler. 
- Det lyfter hela kåren. Idag tar vi hand om många som varit inblandade i olyckor och då behövs kvinnorna, säger brandmannen Jonas Blanck.

Carita Sandström heter kvinnan som varit ensam tjej bland brandmännen under flera år. Hon slår snabbt hål på flera förutfattade meningar om kvinnliga brandmän:

– På vilket sätt skulle kvinnor vara psykiskt svagare? Och vad gäller det fysiska så har vi mycket redskap idag...

Precis som kollegan Jonas Blanck så är hon övertygad om att en mix av könen är det bästa:

– Jag tror att kvinnor är lite lugnare. Om det till exempel inträffat en olycka där barn är inblandade, så tror jag att det blir bättre om en kvinna är med.

Egentligen är skälet till att man söker fler kvinnor mycket enkel. På en liten ort som Nossebro med omnejd så är arbetstillfällena ganska få och det är relativt få som snabbt kan infinna sig på brandstationen. 

– Vi har ju svårt att rekrytera. Det finns inte fler män att tillgå, säger räddningsledaren Gunnar Svenblad, som menar att deras chanser att definitivt ökar på det här sättet.

Det återstår att se hur rekryteringen går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".