Fördubbling av köerna till hjärtoperationer

Köerna till hjärtoperationer i Västra Götaland har nästan fördubblats sedan 2000. I dag står närmare 400 personer på väntelistan i regionen, varav ett 90-tal skaraborgare.
Problemet är att någon motsvarande ökning av sjukhuskapaciten har inte skett. -Den ökningen som skedde 2001 har vi ingen ökad verksamhet för. Det innebär att köerna ökar. Det har alltid varit enstaka patienter som avlider medan de väntar i kön, säger Sven-Erik Svensson, verksamhetschef på Thoraxkliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till Sveriges Radio Skaraborg. Under år 2000 så köpte Västra Götalandsregionen hjärtoperationer på andra i landet. Målet var få ner kön till 200 väntande. Men så under 2001 ökade antalet nya patienter så nu är man snart tillbaka i det gamla läget igen och därmed ökar också risken att patienter dör i kön. I Skaraborg pekar man på att köerna kan minska om även Kärnsjukhuset i Skövde får utförs kranskärlsoperationer. Men Sven-Erik Svensson tror att sån satsning kan stupa på bristen av intensivvårdspersonal samtidigt som han påpekar att det är politikerna som ska ta ett sånt beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".