Officersbrist på K3 i Karlsborg

Det militära jägarförbandet K3 i Karlsborg kan få problem att i framtiden skicka officerare till EU:s speciella stridsgrupper och andra internationella uppdrag, och samtidigt klara den ökade utbildningen av värnpliktiga. Anledningen är det nyanställningsförbud som Överbefälhavaren (ÖB) infört för officerare. Just nu saknas ett 30-tal officerare i Karlsborg.

K3:s förband med snabbinsatta luftburna trupper och spaningsförband är spjutspetsar i EU:s stridsgrupper, och vid internationella uppdrag i länder som Kosovo, Liberia och Afgahanistan.

Det senaste försvarsbeslutet innebär fler uppdrag för förbandet i Karlsborg och K3 har nyanställt 60 officerare.

Men i och med att försvarets besparingar inte blivit så stora som det var tänkt, så har Överbefälhavaren ÖB dragit i handbromsen och infört anställningsstopp. Det innebär att det fortfarande finns vakanser för ett 30-tal officerare i Karlsborg.

Nu hoppas Jens Ramhöj, informationschef på K3 och K3:s ledning på dispens från Försvarets högkvarter för att kunna få anställa de officerare som fattas.

-Det rör Sveriges åtaganden inom EU och inom FN, att vi kommer fram till någon slags lösning har vi tilltro till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".