Falköping får tjejjour för unga kvinnor

Falköping har fått sin egen tjejjour som ska ge unga kvinnor akut hjälp undan våld och trakasserier. Men mycket av jourens arbete handlar också om att förändra attityder i samhället.

- Vi ska jobba väldigt mycket förebyggande och på ett tidigt stadium fånga upp ungdomar, säger Elin Wernersson, en av personerna bakom tjejjouren.

Förutom de många gånger akuta insatserna för att hjälpa unga kvinnor ur till exempel en våldsam relation, har tjejjouren tagit på sig ett stort arbete, nämligen det att förändra samhället och våra attityder. Bland annat genom att uppmärksamma språket vi använder till varandra.

- Barnen idag kan ord som inte jag kunde när jag var i deras ålder, säger Elin Wernersson.

Allt började med att fler och fler unga kvinnor hörde av sig till Kvinnojouren Guldkragen. Tanken föddes på att unga kvinnor ska tas emot och få hjälp och stöd av andra unga kvinnor. Och budskapet från tjejjouren är ett som tål att upprepas - att tjejer får ta plats och ta för sig och duger som de är:

- Man har rätt att bete sig på samma sätt som killar utan att behöva oroa sig, säger Elin Wernersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".