Skadestånd till kvinna för sju års väntan på beslut?

En sjukpensionerad kvinna från Skara fick vänta i sju år på ett beslut från Försäkringskassan om livränta. Hennes ärende blev nämligen bortslarvat. Nu får kassan mycket allvarlig kritik från Justitieombudsmannen, och kanske får också kvinnan ett skadestånd för att hon tvingades vänta så lång tid.

Kvinnans juridiska ombud på LO-TCO Rättsskydd, Lill Dahlberg, säger sig aldrig ha varit med om något liknande:

- Det var därför jag JO-anmälde saken. Sju år är en helt oacceptabel tid, menar hon.

Kvinnan arbetade inom sjukvården med behandling av cancerpatienter och kom därmed i kontakt med cytostatika, alltså cancermedicin.

När hon senare blev sjuk i MS (multipel skleros) ledde till att hon blev sjukpensionär. Det är känt att cytostatika påverkar nervsystemet och kan ge synptom som överensstämmer med MS-sjukdomen.

Kvinnan ville få prövat om hennes sjukdom kunde klassas som arbetsskada och därmed ge henne en livränta. Det är den prövningen kvinnan fick vänta sju år på ett besked.

År efter år frågade juristen var ärendet fanns men fick hela tiden svaret att inget beslut var fattat.

Försäkringskassan medger att man gjort bort sig, men har nu andra rutiner som man tror ska förhindra att något liknande händer igen.

Kvinnans advokat funderar nu på att kräva ett ideellt skadestånd för att kvinnan fick vänta så länge på ett besked:

- Det är möjligt att jag tar det steget, säger Lill Dahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".