Nytt förslag om vården i Gullspång

Akutsjukvården koncentreras till Gullspång. Men äldre och kronisk sjuka i Hovabygden ska även fortsättningsvis få sitt vårdbehov tillfredsställt i Hova. Det är kontentan av det delvis omarbetade förslaget till ny vårdorganisation i Gullspångs kommun.

När översynen av primärvården i Gullspångs kommun blev känd protesterade en stor grupp Hovabor mot att akutsjukvården koncentrerades till kommunens andra centralort, Gullspång. Bland annat pekade man på att även om äldre patienter alltjämnt skulle kunna vända sig till vårdcentralen i Hova - så måste de likväl ta sig till Gullspång för eventuella provtagningar.

Det var en orsak till att politikerna för en månad sedan skickade tillbaka tjänstemannaförslaget för omarbetning. I det reviderade förslaget så har man ändrat sig vad gäller just provtaganingar. Äldre och kroniskt sjuka i Hova med omnejd ska få hela sitt vårdbehov tillgodosett på hemmaplan. ”Denna patientgrupp är prioriterad av nämnden” står det ordagrant i förslaget.

Man inför också ett gemensamt telefonnummer för alla vårdsökande och därifrån slussas man sedan vidare till ”rätt vårdcentral”.

Nästa vecka ska politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden ta ställning till det omarbetade förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".