17-åring med explosiva ämnen i lägenheten anhållen hos polisen

Innehavaren till den lägenhet i Lidköping där polisen på måndagen hittade misstänkt explosiva och brandfarliga ämnen, sitter anhållen hos polisen och han misstänks nu för förberedelse till grov misshandel.

Det handlar om en 17-årig man som för ett år sen greps i en källare i Lidköping när han med en grupp vänsteraktivister förberedde ett angrepp på nazister, och som på måndageftermiddagen anhölls misstänkt för andra brott som han ska ha begått under sommaren och hösten.

Det var i samband med att polisen hämtade 17-åringen till förhör i en utredning där han misstänks för misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak, som man också gjorde en husrannsakan i hans lägenhet i Lidköping. Det man letade efter var föremål kopplade till brotten i somras och i höstas, men i bostaden hittade polisen misstänkt explosiva och brandfarliga ämnen. Fastigheten utrymdes och spärrades av och polisens bombtekniker från Göteborg kallades till platsen.

Enligt förundersökningsledaren i ärendet, åklagare Lars Johansson, så misstänks 17-åringen nu också för förberedelse till grov misshandel. Ett brott som han varit misstänkt för tidigare. 17-åringen är en av dom tretton vänsteraktivister som greps för drygt ett år sen i en källarlokal i Lidköping, i färd med att maskera och beväpna sig. Polisen misstänkte då att man förberedde ett angrepp på nynazister, och brottsrubriceringen blev även där förberedelse till grov misshandel. Den utredningen har ännu inte lett till några åtal, och ärendet ligger hos åklagarmyndigheten i Skövde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".