VÄSTRA SKARABORG

Rättegång mot åtalad socialchef – tvingade fram abort

0:51 min

Under fredagen startade rättegången mot en chef inom socialtjänsten som enligt åtalet ska ha tvingat en kvinna att göra abort för att hon skulle slippa tvångsomhändertas efter ett drogåterfall.

Det är i slutet av 2016 som kvinnan får ett återfall i sitt drogmissbruk samtidigt som hon upptäcker att hon är gravid. Av rädsla för att skada fostret vänder hon sig till socialtjänsten för att få hjälp.

Ett drogtest visar att kvinnan tagit amfetamin, morfin och cannabis. Kvinnan omhändertas omedelbart enligt Lagen om vård av missbrukare, LVM. Den åtalade chefen i den aktuella kommunen i västra Skaraborg ger kvinnan ett ultimatum. Om hon gör abort kommer tvångsvården upphöra.

Men drogtestet feltolkades och det saknades laglig grund för ett LVM, enligt åtalet.

– Det finns ju flera läkare som har reagerat på att det här har varit ett felaktigt beslut från början så jag tycker att det är ett gott bevisläge, säger kvinnans målsägandebiträde Linn Augustsson.

Under förhandlingarna valde åklagare att ändra åtalspunkten från tjänstefel till grovt tjänstefel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista