VAPENGÖMMA

Gömde vapen – får straffet sänkt

1:38 min

Den 32-årige man som tidigare varit anställd på K3 Karlsborg och som gömde vapen på Taberg och på Bondeberget får nu sitt straff sänkt av hovrätten.

I början av juni 2018 hittade polisen ett komplett halvautomatiskt vapen och delar till ytterligare fyra i en container i Taberg. Dessutom hittades ett färdigt liknade vapen på Bondberget. Det senare hade dessutom provskjutits.

Tingsrätten gjorde i maj bedömningen att det var 32-åringen som innehade vapnen, eftersom det var han som hyrde containern och att det fanns föremål i den som var hans. Hans DNA hittades också på bland annat ett munskydd, vapendelar och en vapenväska.

Enligt tingsrätten rörde det sig om ett synnerligen grovt vapenbrott. Ett av skälen till det var att det rörde sig om vapen som används för att skjuta mot människor i syfte att döda. Även ammunitionen är avsedd att ge livshotande eller dödande skador och kan tränga igenom hjälmar och skyddsvästar. Hovrätten delar dock inte bedömningen om att det rör sig om synnerligen grovt vapenbrott utan ändrar brottsrubriceringen till grovt vapenbrott.

Tingsrätten gjorde i maj bedömningen att 32-åringen ingår i den så kallade autonoma miljön, som är en del av den våldsbejakande vänsterextremismen. En kriminell miljö där det finns risk att vapen kommer till brottslig användning, enligt tingsrättsdomen.

Mannen dömdes till fem års fängelse mot sitt nekande. En dom som Göta hovrätt nu alltså ändrar från synnerligen grovt vapenbrott till grovt vapenbrott och ett fängelsestraff på fyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista