Transportfacket stoppade "svartåkare"

Transportarbetareförbundet sätter in nya ombud för att spana på oskattade lastbilar och förare utan arbetstillstånd. Redan i går stoppades en "svartåkare" mellan Skara och Lidköping. - Det finns åkare som kör verksamheten med svart arbetskraft, säger Kent Persson, ombud på Transports avdelning 10 i Skaraborg.
Transportarbetareförbundet har sedan årsskiftet satt in nya ombud i södra Sverige, som ska jaga åkare som kör olagligt. Det handlar om att strunta i kör- och viloperioder, att inte betala skatter och att betala icke avtalsenliga löner. Redan i går gav det nya fältarbetet resultat. En lastbil som facket haft under uppsikt en längre tid stoppades av Polisen mellan Skara och Lidköping. När registreringsnumret kontrollerades visade det sig att åkaren har en skatteskuld på 9 000 kronor. - Chauffören fick följa med Polisen, berättar Kent Persson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".