SKARA

Hade hjärntumör – vårdcentralen sa ingenting

2:45 min

Vårdcentralen Malmen i Skara har anmält sig själva till IVO efter att de missat att berätta för en patient att han troligen hade cancer i hjärnan.

  • Den här mannen sökte vård på vårdcentralen i början av juli eftersom han börjat tappa känseln i halva ansiktet. Läkaren skickade honom då till en MR-röntgen på sjukhuset.
  • Han fick röntgentid 19 dagar senare och där upptäcktes en misstänkt malign hjärntumör.
  • Sedan tog det ytterligare sex dagar innan beskedet landade på mannens vårdcentral i Skara. Men då var det en annan läkare som fick det på sitt bord – en stafettläkare som bara signerade beskedet utan att journalföra det, enligt anmälan till IVO.
  • Ingen hörde av sig till patienten för att berätta om resultatet och se till att åtgärder kunde sättas in.
  • Ytterligare 13 dagar senare – när det nästan gått tre veckor från röntgen – ringde mannen själv till vårdcentralen och frågade hur det gick. Då aktutbokades mannen in hos en tredje läkare på vårdcentralen som gav honom det misstänkta cancerbeskedet och kopplade in Sahlgrenska.

I ljudklippet hör du områdeschefen Erik Andersson på Bräcke Diakoni, som driver vårdcentralen Malmen.

– Jag ser det som en del i den allmänna läkarbrist som finns i Sverige. Tyvärr får vi inte alltid läkare som vi tycker gör det de ska göra, säger  Andersson.