Problem med maxtaxan i äldreomsorgen

Vid halvårsskiftet ska den nya maxtaxan för kommunala äldre- och handikappomsorgen träda i kraft. Men dataföretaget som ska leverera dataprogrammet till landets kommuner klarar inte det i tid. - Vi får försöka lösa det manuellt, säger socialchefen Tommy Nyberg i Vara kommun.
En dryg månad innan maxtaxan träder i kraft saknas det alltså ett administrativt datastöd för reformen. Dataföretaget som har cirka hälften av landets kommuner som kunder hinner inte leverera det administrativa dataprogrammet. Svenska kommunförbundet rekommenderar kommunerna att antingen ett manuellt taxesystem byggs upp med kort varsel som klarar semesterperioden, eller att helt enkelt avgiftsbefria gamla och handikappade. Men för avgiftsbefrielse krävs ett politiskt beslut i kommunfullmäktige. - Jag tror inte att någon kommun kommer att ta bort avgifterna, säger Tommy Nyberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista