Råda Sand får kortare tillstånd

Företaget Råda Sand ska få ett kortare tillstånd att bryta grus och sand på Råda ås utanför Lidköping. Tekniska nämnden rekommenderar i dag att tillståndet ges på två år i stället för företagets önskan om tolv år. Under tiden ska en undersökning göras av grundvattenförsörjningen från åsen.
I dag kom det första utlåtandet kring den framtida verksamheten i grustäkten på Råda ås väster om Lidköping. Politikerna i tekniska nämnden i Lidköpings kommun är återhållsamma i dagens beslut. De rekommenderar miljö- och hälsoskyddsnämnden i Lidköping, att säga ja till ett tillstånd på bara två år. Tekniska nämnden anser att det finns en risk att Råda ås förstörs, som en framtida tillverkningsplats för konstgjort grundvatten. Det är Länsstyrelsen som i slutändan fattar beslut om Råda Sands brytning efter att miljö- och hälsoskyddsnämnmden sagt sitt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".