Ny logotyp för Försvarsmakten

Försvarsmakten kommer att byta ut sin logotype i början av nästa år. Stora resurser har satsats på att få fram en ny symbol som ska gälla för försvarets alla grenar.
Men runt om i landet är många försvarsanställda nu rädda för att det nya varumärket ska tränga undan de lokala symbolerna för enskilda regementen.

Björn Lippold, som är museichef för Garnisonsmuseet i Skövde, tycker inte om att man byter ut de gamla symbolerna:

- Särskilt inte då symbolerna för Skaraborgs regemente och Göta terrängregemente. De kan gott få ha sina gamla loggor kvar, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

Den nya loggan är hemlig, men lär ha tre gula kronor på blå botten med en gul ring runt. Den nya symbolen ska vara det övergripande varumärket för landets försvarsmakt.

Men regementena har egna symboler. P4 och T2 i Skövde samt F7 i Såtenäs har alla varianter där lejonet från den gamla symbolen för Skaraborgs län ingår. K3 i Karlsborg har två korsade svärd bakom en sköld med tre kronor.

Dessa ska få finnas kvar, men försvarsledningen vill ge riksymbolen större utrymme.

- Den kommer äta sig in allt mer och ta bort de gamla, förbandsknutna loggor, tror Björn Lippold, som kommer att arbeta för att de lokala symbolerna ska fortsätta att användas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".