Barnfamiljer har inte råd ta ut medicin

Flera barn i Skaraborg blir utan medicin därför att deras föräldrar inte har råd att betala räkningen. I dag ska hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen ta ställning till att återinföra patientavgifter för barn och ungdomar. - Införs avgifter för sjuka barn kanske de inte har möjlighet att söka alls, säger barnläkaren, docent Gunnar Hattevig på Kärnsjukhuset i Skövde.
Sjukvårdsavgifterna för barn och ungdomar försvann 1998. Trots det ser barnläkarna i Skaraborg flera exempel på barn som aldrig får den medicin som ordinerats. Orsaken är att föräldrarna inte har råd att lösa ut den. Idag eller i morron kan politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen alltså besluta om att återinföra avgifterna igen. En avgift beräknas öka regionens intäkter med 50 miljoner kronor, vilket kan täcka en del av det befarade underskottet på flera hundra miljoner i år. Socialdemokraterna och kristdemokraterna säger blankt nej till avgifter för barn från sju år. De andra partierna diskuterar än så länge frågan. - Det är viktigt att söka vård tidigt, annars kan det få ödesdigra konsekvenser i form av kroniska sjukdomar, säger Gunnar Hattevig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".