Barnsjukvård kan bli dyrast i Skaraborg

Om patientavgifterna för barn och ungdomar återinförs av regionpolitikerna kan Västra Götaland få landets dyraste barnsjukvård. Det visar en rundringning, som Sveriges Radio Skaraborg har gjort i övriga landet.
Västra Götalandsregionen är på väg mot ett stort underskott i årets sjukvårdsbudget. Därför föreslås i en tjänstemannautredning, att avgifterna för barn och ungdomar ska återinföras. Det skulle i så fall ge en extra intäkt på 50 miljoner kronor om året. Men ett sådant förslag är regionen tämligen ensam om i Sverige. Det visar Radio Skaraborgs kartläggning. I Stockholm och Skåne finns inga planer på avgifter. Bland övriga landsting är det bara ett fåtal där sjukvården inte är gratis för barn. Det gäller exempelvis Gotland, där barnen betalar halv avgift. I Kalmar har barnen gratis sjukvård, men bara upp till tolv års ålder. I dag och i morron ska politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland ta ställning till förslaget att spara på barnsjukvården.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".