Uranavfall kan ha läckt ut i Skövde

Radioaktivt avfall på Risängens soptipp utanför Skövde kan ha läckt ut i grundvattnet. Det visar studier, som har gjorts på uppdrag av Statens Strålskyddsinstitut (SSI), och som Statens Kärnkraftsinspektion (SKI) tagit del av. - Det är SKI som har ansvaret. Oroliga skövdebor får vända sig dit, säger miljö- och hälsoskyddschefen John Engström i Skövde kommun.
Under en lång tid har radioaktivt avfall från Ranstad Mineral AB i Stenstorp lagts på Risängens soptipp utanför Skövde. Enligt en studie från SSI är halten av radioaktiva ämnen så hög, att det finns skäl att befara att det läckt ut i grundvattnet. Nu ifrågasätter SSI soptippens konstruktion. Den innehåller inga barriärer, som kan hindra ämnen från att läcka neråt i marken. Men både miljö- och hälsoskyddsnämnden och miljöförvaltningen anser sig inte ha något ansvar för utsläppen. Det är istället ett statligt ansvar. - Vi har ingen tillsyns- eller prövningsskyldighet och vi har ingen rättighet eller skyldighet att ta prover på uran, säger John Engström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".