Råd om eter efter flera fall i Skaraborg

Efter att polisens bombtekniker de senaste veckorna fått ta hand om två flaskor eter i Skaraborg, så har Räddningsverket nu sammanställt direktiv som skickats till bland annat polisen och kommunernas räddningstjänster.

Både privatpersoner och räddningstjänster har hört av sig till Räddningsverket för att få råd och direktiv om hur man ska handskas med den brandfarliga och explosiva kemikalien - direktiv som tidigare inte har funnits.

Och det är polisen man ska vända sig till för att få hjälp med gammal eter. Det säger Karin Kjellén på Räddningsverket, till Sveriges Radio Skaraborg.

All eter är inte farlig. Kemikalien, som idag används bland annat som bränsletillsats för modellflygplan, är mycket brandfarlig, men den blir inte explosiv förrän den i kontakt med luften bildar peroxider som visar sig genom att vätskan blir grumlig, missfärgad eller kristalliserad. Då ska flaskan inte flyttas och polisen ska kontaktas.

En av dem som vänt sig till Räddningsverket är Birger Engström på Räddningstjänsten i västra Skaraborg som för en och en halv vecka sen fick hjälpa till att ta hand om en gammal eterflaska i Kvänum. Ett par dagar senare kallades polisens bombtekniker från Göteborg till Falköping. Och Engström ser det som troligt att man kommer att låta ett ytterligare antal flaskor stå, för att sen ta hand om flera på en gång.

Räddningstjänsten i Västra Skaraborg har just nu ännu ett fall där en gammal eterflaska påträffats i Vedum utanför Vara, en situation som kommer att lösas tillsammans med polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".