Fria arbetskläder inom vården sparar pengar

Fria arbetskläder för alla som arbetar inom vård och omsorg skulle spara miljarder för samhället, eftersom det skulle minska spridningen av smittsamma sjukdomar.
Det anser en nationell arbetsgrupp som olika fackförbund står bakom.
- I slutändan blir det en minskad kostnad för hela samhället om vi har en god hygien i vård och omsorg. Det sparar alltså pengar, säger Anette Larsson som representerar Kommunalarbetarfacket i arbetsgruppen.

Enligt Anette Larsson har mycket försämrats med hygienen i och med att kommunerna tagit över vården.

Varje år kostar infektioner som sprids via vården minst tre miljarder kronor. Vinterkräksjukan är ett exempel, och antibiotikaresistenta bakterier ett annat. Därför finns det pengar att sparar, trots att det vanligaste argumentet mot fria arbetskläder är just pengar.

Arbetagruppen som jobbar för en god hygien inom vård och omsorg består av vårdfacken och Sveriges tvätteriförbund. Och med hjälp av bland annat Smittskyddsinstitutet så har nu en broschyr tagits fram som ska skickas ut till kommunpolitiker och tjänstemän i hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".