Bromarker tar strid om förlorade pengar

Förra Lidköpingsbon Lena Bromarker tar på onsdagen strid i tingsrätten för att få sina förlorade sparpengar tillbaka. Hon är en av de bankkunder som råkat mest illa ut i optionshärvan hos Sparbanken Skaraborg i Skara.

Lena Bromarker har stämt banken på 5,5 miljoner kronor. Inför rättegången är hon stridslysten, hon menar att hon fick betala ett mycket högt pris för att hon litade på banken.

Optionshärvan på Sparbanken Skaraborg handlade om att en anställd på banken gjorde affärer med påhittade säkerheter. Detta för att kringgå stockholmsbörsens säkerhetsregler om att kunden måste ha täckning för sina affärer.

Ett 40-tal kunder förlorade pengar, och för Lena Bromarker handlade det om ett arv som helt gick upp i rök, och hon tvingades lämna hus och hem.

Hittills har åklagare inte kunnat väcka åtal mot nån, eftersom brott inte kan styrkas. Men faktum kvarstår att Lena Bromarker förlorat stora summor på bankens regelvidriga affärer, och för att få pengarna tillbaka går hon nu till rätten.

Att tvinga Lena Bromarker till rättegång för att slåss om att få tillbaka pengar är bara det en rättsskandal. Det tycker ekonomijournalisten och författaren Lars Olsson, som i dagarna kommer ut med en bok om bland annat bankhärvan i Skara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".