Ardalaföräldrar befarar sämre undervisning

Föräldrar i Ardala oroas över kommande förändringar inom grundskolan i Skara kommun.
Kommunen vill att eleverna ska gå kvar på sin mellanstadieskola även under sitt sjunde skolår.
På Ardalaskolan har föräldraföreningen reagerat och menar att lokalerna inte räcker till för alla eleverna och att kvaliteten på undervisningen kan komma att bli sämre.

Skollagen ger kommunerna frihet att själva bestämma om hur stadiegränserna ska se ut i just deras kommun. I Skaraborg finns exempel på nästan alla slags indelningar; en del kommuner föredrar att ha från förskola upp till nian på samma skola, andra har från förskola till årskurs fem eller sex och ett separat högstadium.
Skara vill från hösten 2007 införa ytterligare en variant där eleverna gå på samma skola fram till och med sjuan och sedan byter till en annan de sista två åren.
Anledningen är att kommunen vill lägga ner Teglaskolan och utan förändringen blir det för trångt på Djäkneskolan.

Föräldraföreningen bekymrar sig för hur kvaliteten på undervisningen påverkas när skolan saknar ändamålsenliga lokaler för till exempel kemilaborationer. De oroas dessutom över att lärarna inte ska ha tillräcklig kompetens i att undervisa i kemi:

– Det gäller att få ut kunskapen på alla skolor så att eleverna har samma kunnande när de sedan kommer in till Skara, säger Christer Svensson som är ordförande i föräldraföreningen på Ardalaskolan.

Föreningen misstänker att eleverna kan komma att behöva förflytta sig mellan olika skolor för att få undervisning i samtliga ämnen.

– I Ardala är nästan alla barn skolskjutsbarn. De tillbringar en timma om dagen i bussar redan nu. Då tycker jag inte att de ska behöva ligga och transportas på vägen mer än så. Det är en trafiksäkerhetsfråga också, säger Christer Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".